Mezipředmětové vztahy v matematice

Autoři

  • Dana Vojtovičová Gymnázium, Olomouc-Hejčín

Abstrakt

Účelem tohoto článku je ukázat možnosti použití konkrétních materiálů ve formě pracovních listů pro výuku matematické gramotnosti na středních školách. Materiály jsou zaměřeny na praktické aplikace matematiky v reálných situacích, a tudíž přesahují daleko do jiných předmětů. Mohou tedy pomoci učitelům implementovat mezipředmětové vztahy do svých hodin matematiky.
Autorka uvádí jeden příklad pracovního listu „Absolutní a relativní změna – Změny klimatu“ společně s podrobným popisem průběhu hodiny, doporučením, analýzou, zpětnou vazbou a výsledky úloh. Další pracovní listy jsou dostupné na internetových stránkách.

Tento článek poskytuje učitelům praktický návod, jak mohou zahrnout matematickou gramotnost do svých lekcí a tím pomoci svým studentům pochopit užitečnost a význam matematiky. K článku jsou připojeny dvě přílohy (viz odkaz Doplňkové soubory mezi Nástroji pro čtenáře článku v pravém sloupci).

Publikováno

2019-01-28

Jak citovat

Vojtovičová, D. (2019). Mezipředmětové vztahy v matematice. Matematika–Fyzika–Informatika, 28(1), 30–39. Získáno z https://mfi.upol.cz/index.php/mfi/article/view/439

Číslo

Sekce

Matematika