Náhrada Ruhmkorffova induktoru zdroji vysokého napětí

Autoři

  • Čeněk Kodejška Gymnázium, SOŠ a VOŠ Nový Bydžov

Abstrakt

Tento článek se zabývá realizací experimentů, které pro své provedení používají Ruhmkorffův induktor. Za všechny jmenujme např. výboje v plynu, jiskrový výboj, nebo elektrostatické kyvadlo. Vzhledem k tomu, že Ruhmkorffův transformátor patří už mezi historické pomůcky, které ve fyzikálním kabinetě spíše dosluhují, oprava většinou není možná, a cena nového induktoru se pohybuje od 7 000 Kč do 12 000 Kč, zabývali jsme se možností náhrady této pomůcky levnými zdroji vysokého napětí, které lze získat za několik málo dolarů či eur na mezinárodních e-shopech jako je Amazon nebo AliExpress.

V následujících experimentech byly použity jako zdroje vysokého napětí DC 3V-6V to 400kV Boost Step up Power Module High Voltage Generator a AC 220V High Voltage Generator Boost Step-up Power Module Continuous Igniter 15kV 1A-2A.


Naším cílem bylo vyzkoušet funkčnost zdrojů vysokého napětí přímo od výrobce, bez dalších úprav nebo konstrukce dodatečných elektronických obvodů.

Stahování

Publikováno

2019-08-28

Jak citovat

Kodejška, Čeněk. (2019). Náhrada Ruhmkorffova induktoru zdroji vysokého napětí. Matematika–Fyzika–Informatika, 28(3), 201–206. Získáno z https://mfi.upol.cz/index.php/mfi/article/view/459

Číslo

Sekce

Fyzika

Nejaktuálnější články stejného autora (stejných autorů)

1 2 > >>